Големият български писател и наш съгражданин Йордан Велчев стана носител 

...
Големият български писател и наш съгражданин Йордан Велчев стана носител 
Коментари Харесай

Йордан Велчев с награда „Пловдив“ за цялостен принос


Големият български публицист и наш съгражданин Йордан Велчев стана носител  на Специалната Награда „ Пловдив “ за изключителни достижения в региона на културата . Удостояването с тази премия стартира през 2019 година. Тя се дефинира от Кмета на града, а нейни носители досега са Виктор Бойчев, Емилия Арабаджиева, Кръстю Кръстев, Димитър Райчев.

Йордан Велчев получи влиятелното отличие от кмета Костадин Димитров по време на формалната гала за връчване на влиятелните Награди „ Пловдив “, която се състоя в Драматичен спектакъл Пловдив.

В претекстовете за решението си, Кметът Димитров акцентира огромния принос на Йордан Велчев към културата, историята и литературата на България и в частност на град Пловдив. Ценното литературно благосъстояние, което е основал и което преведено на 5 езика, слага Пловдив и България на международната литературна карта. За фундаменталния и многотомен труд, отдаден на Пловдив „ Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век ”.

За капиталното проучване „ Балканският човек ХІV – ХVІІ век ”  в три тома и общо седем книги, препоръчано за издаване от ЮНЕСКО. Развълнуваният публицист сподели, че би трябвало да сме извънредно признателни за мястото, в което живеем. Нарече Пловдив едно вълшебно място, обърнато с лице към егейския свят. „ Ние сме определени – ние сме деца на реката и хълмовете. Град като тези, в които са се раждали велики култури ”, сподели Йордан Велчев.

Награда „ Пловдив “ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската просвета в навечерието на 24 май. С нея се удостояват създатели, креативен колективи, културни, просветителни и други институции за произведение, събитие или факт с действителен принос за развиване на културния живот на Пловдив, осъществено през миналата година. Победителите получават  статуетка изобразяваща престол на Димчо Павлов, диплом и парична награда.

Гостите в двора на театъра бяха посрещнати с червен килим, музикални осъществявания на  Духов оркестър – Пловдив, с диригент Николай Гешев и специфичен ъгъл за фотоси – фотокорнер. Всички номинирани, съпроводени от деца от Детска академия на Опера Пловдив, бяха въведени в залата персонално от кмета на града Костадин Димитров. Церемонията се излъчваше непосредствено по БНТ-2.

В категорията „ Журналистика в областта на културата “ премията получи Станимир Симеонов за телевизионната стратегия „ Мисия просвета “,  предавана по Пловдивска социална телевизия „ Тракия “. В раздел „ Художествена литература и хуманитаристика “ наградата отиде при Ина Иванова за сборника с разкази „ И постоянно любовта “.

За „ Художествен превод “ бе отличена Здравка Петрова за художествения превод от съветски език на книгата „ Нова анатомия. Събрани разкази “ от Даниил Хармс.

В „ Изобразително изкуство “ премията получи Костадин Отонов за юбилейната ретроспективна галерия „ Отонов. Графичен дизайн “ в изложбена зала „ 2019 “ на Градска художествена изложба – Пловдив.

В раздел „ Аудио образни изкуства и  снимка “ премия „ Пловдив “ завоюва Петя Михайлова Ангелова за документалния филм „ Ромео и Жулиета под тепетата “, разказващ историята на артиста от Драматичен театър- Пловдив Симеон Алексиев и Ирен Алексиева – асистент-режисьор в театъра.

В „ Танцово изкуство “ с влиятелното отличие бе почетен Асен Асенов – Фондация „ ЕДНО “ за просвета и изкуства за реализацията на 15-тото издание на Международния фестивал за актуален танц и пърформанс „ Оne Dance Week 2023 “.

В раздел Музика “ завоюва Държавна опера – Пловдив за „ Оперната церемония “ по случай 70 години Опера Пловдив.

В категория „ Театър “ с премията бе почетен Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла „ Едип и пророците “ на Драматичен спектакъл Пловдив.

Тази година в раздел „ Архитектура и естетизация на градската среда “ премия не бе присъдена. В категория „ Произведение на изкуството, предопределено за деца “, премията завоюва Център за поддръжка за личностно развиване – ОДК, Пловдив за празничния концерта „ Децата на Пловдив “ с присъединяване на школите към Център за поддръжка на личностното развиване – ОДК, Пловдив в Античен спектакъл.

За „ Съвременни мултижанрови изкуства “ бяха отличени Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев за реализацията на второто издание на Творческа лаборатория „ Съвременните технологии и кукления спектакъл „ Техно-логика ”.

Победителят в раздел „ Опазване на културното завещание запазване на паметта “ бе обявен и награден от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

Носител на премията стана гл. ас. доктор Огнян Тодоров за актуалното и съвременно оформление на главната експозиция на Регионален природонаучен музей, Пловдив.

След пауза от няколко години, в които не се връчваше, тази година още веднъж бе присъдена „ Награда Пловдив за донори и спомоществователи в региона на изкуството и културата “. Нейни носители станаха сем. Нели, Петър и Пенчо Братанови за възобновяване на бюст-паметника на Димитър Кудоглу в градина „ Цар Симеон “. Наградата връчи персонално кметът Костадин Димитров.

Церемонията приключи с „ Химн на Кирил и Методий “ стихове Стоян Михайловски, музика – Панайот Пипков в осъществяване на оркестър, хор, солисти и деца от Детска академия на Опера Пловдив и публиката, станала на крайници.

В извънредно блестящия и трогателен театър на сцената на Драматичния спектакъл участваха Оркестър, Балет, Камерен състав Хор и Детска академия на Опера Пловдив под диригентската палка на Диан Чобанов. Режисьор бе доцент Нина Найденова.

Водещи на вечерта  Лили Бързева и Тодор Дърлянов, с водещ на включвания от разнообразни места  от БНТ2 – Владислав Севов. Участваха солистите: Август Методиев, Божидар Божкилов, Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Мария Анастасова, Марк Фаулър. Диригент на хора на Опера Пловдив – Драгомир Йосифов, диригент на вокално студио към Академия Опера Пловдив – Яна Делирадева. Официален фотограф на събитието – Александър Богдан Томпсън.

Празничната вечер приключи с първия „ Бал на създателите “ във фоайетата на театъра с музикална стратегия, доста въодушевление и фотоси за спомен.

Церемонията за почитане с Награди „ Пловдив “ е събитие на община Пловдив, което се осъществя в съдействие с Драматичен спектакъл „ Н.О. Масалитинов “ Пловдив, Държавна опера Пловдив и Екип Българска национална телевизия 2.

Община Пловдив благодари сърдечно на всички участници, на публиката и на техническите служби зад сцената, спомогнали за реализирането на тази в действителност незабравима вечер.

Галерия от гара вечерта – https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality/  
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР